4 Kasım 2013 Pazartesi

DÜZİÇİ'NDE SEÇİMİ KİM KAZANIR?

Bazen gerçekten şaşırıyorum. Sokağa inip insanlarla seçim hakkında konuştuğumda kendi partilerinin kazanacağından o kadar eminler ki, Düziçi’nden 3 belediye başkanı mı çıkacak diye düşünmeden edemiyorum. 
Öyle değilse ikisi kaybedecek. Sadece 1 aday yarışı kazanmış olacak 2014’ün o soğuk mart akşamında.
Peki o kim olacak?
Bu yazıda siz sevgili okurlarıma Düziçi’nde yerel seçimin şifrelerini veriyorum. Kâğıt ve kalemleri çıkartın, notlarınızı iyi alın. (En azından bir iki hafta seçimi kim kazanır diye sormayın, cevabı aşağıda.)
Sadece Düziçi’nde değil tüm dünyada seçim kazanmanın çok bilinen oldukça basit 4 altın kuralı var.
1-Seçmenlerdeki 'değişim' arzusunu tetiklemek:
Aday Düziçi’nin makus talihini değiştirmek için gerekli iradeyi sergileyebilecek mi?
Projelerindeki “Yeni Düziçi kavramı insanları heyecanlandırıyor mu?
2- Umut aşılamak:
Söylediği sözler ve vaatleri insanları umutlandırıyor mu? İnsanlar “o ışığı” yeterince görebiliyor mu? ‘Beklentilerinizi karşılayacak en önemli alternatif benim’ düşüncesi oluşturabilen bir adayın adayın başarılı olmaması düşünülemez.
3- Alternatif Oluşturmak:
“Her iyinin daha iyisi vardır.” kuralı seçmeni kazanmak için muazzam bir anahtardır. Bunun anlamı şu, siz öyle bir şey yapın ki seçmen sizi diğerlerinden ayrı tutsun ve oyunu versin.
4- Pozitif propaganda:
Karalamak, yıpratmak, aşağılamak ya da farklı şekilde rakip adaya saldırmak yerine daha pozitif bir görüntü her zaman için seçmenin gözünde sizi değerli yapar.
Bu dört altın kuralı uygulayan seçimi kazanır.
Hadi işi daha somutlaştıralım.
Ak Parti Kazanır mı?
İktidar olmak, hizmet yaparak, insanları memnun ederek seçime girmek her zaman avantajdır. Mevcut başkan kendinden öncekilere göre Düziçi’nde iyi iş çıkardı. Eski resimlerle yeni resimler arasındaki fark çok net olarak görülüyor. Ak Parti bu anlamda seçime 1-0 önde giriyor. Tabi iktidar olmanın diğer imkan ve avantajlarını da göz ardı etmek mümkün değil. Ak partide kim aday olursa olsun bu avantajı arkasına almış olarak girecek. Geriye kalan durumdan memnun olan kitlelerin üzerine yeni oylar eklemek ve bunu yaparken de parti içerisindeki birliği korumak. Ak parti Düziçi’nde kendi tabanın oyunu içeride tutarsa kazanması işten bile değil.
CHP kazanır mı?
CHP Alper Öner ile iyi bir hava yakaladı. Kendi içerisinde bu kadar yüksek bir oy oranıyla aday olması CHP’nin Düziçi’nde Öner’e ne kadar kuvvetli sahip çıkacağının da bir işareti. Yazının girişinde söylediğim ilk iki kuralı iyi işlettiği müddetçe CHP Alper Önerle Düziçi’nde seçimi alır. Aslında bu dakikadan sonra CHP oyumu nasıl arttırırımdan ziyade nasıl düşürmem kaygısı taşımalı. Zira yakalanan havayı koruması kazanması için yeterli olacak. Fakat Öner’in önünde vermesi gereken iki sınav daha var. Birincisi; rakiplerine karşı ikincisi parti içi. Şu an favori gözüken Öner aynı zamanda en fazla yıpratılma riski olan aday. Seçim mücadelesi savaşa dönüştüğü anlardaki kriz yönetimi Öner için en ciddi sınav olacak. Yine CHP il genel meclis üyeliği sıralaması Öner’in önündeki ikinci sınav.
MHP kazanır mı?
Düziçi’nde seçime en rahat giren parti MHP. Karşısında iki güçlü rakip varken kaybettiğinde kimsenin hesap soramayacağı bir seçime giriyor. Bu (her ne kadar dezavantaj gibi dursa da) MHP’nin birinci avantajı.
Ayrıca Muhammet Kaya geçmişinde leke olmayan, herkesin sevdiği ve saydığı bir insan, rahatlıkla herkesten oy isteyebilecek ve isterken de gözünün içine bakabilecek kadar. . .
Muhammet Kaya kimlerin oyunu alır, kimlere oy kaybettirir bu skorcular işi tabi ama MHP bu seçimde yukarıdaki 4 kuralı uygulayarak kendi seçim kampanyası seçimin tek adayı gibi sürdürmeli. Ve diğerlerinin hata yapmasını beklemeli. Seçime 4 aydan daha fazla bir süre var ve bu zaman MHP’nin belediye başkanlığını kazanması için yeterli. Ki bu çok da zor değil. Aksine önümüzdeki 4 ay MHP için tere yağından kıl çeker gibi seçimi alabileceği potansiyele de sahip.
Sonuç olarak, başkanlık koltuğu hiçbir partiye ne çok yakın ne de çok uzak. Doğru stratejiyi uygulayan kazanır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder