11 Aralık 2013 Çarşamba

Düziçi’nde 60 Yıllık Darı Tohumları Yeniden Ekilmeye Başlandı

Düziçi topraklarında asırlardır yetiştirildiği bilinen ancak üretimi bundan 60 yıl önce biten yerli mısır, birkaç yıldır yeniden dikilmeye başlandı.Boğaziçi mahallesinde yaşayan İbrahim Traş Karkın’da 70 yaşındaki birinden aldığı 60 yıl önce ekilen yerli darı tohumlarını ekerek yeniden tarıma kazandırdı.
İthal darıya göre daha canlı sarı ve kırmızı renklerde olan  ve oldukça lezzetli olan darının özellikle serin yerlerde daha fazla verim verdiğini söyleyen Traş, “Bu bölgedeki en eski yerli tohum, unu ve özellikle firiği çok lezzetli. Özellikle yüksek yerlerde serin bölgelerde daha fazla verim alıyoruz. İlçe merkezinde sıcak yerlerde ise 50 cm ara ile dikildiğinde de yani aradaki hava sirkülasyonu sağlandığında aynı verimi almak mümkün.
Özellikle yaz aylarında yetiştirilen bu ürünün üretiminin bittiğini, darı bulduktan sonra tohumun yok olmaması için  yeniden üretimini canlandırmaya çalıştıklarını ifade eden Traş,  yerli darının  il genelinde yaygınlaştırması için çalışma başlatılması ve çiftçilerimizin bu darıya yönelmesi gerektiğini ifade etti.

“ Bölgedeki çiftçiler, daha lezzetli olan kendi yerli ürününü tercih etmeli. İthal darı her ne kadar daha cazip görünse de yerli darının lezzetini tutmaz. “ diye konuştu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder