5 Kasım 2013 Salı

Düziçi’nde 2.3 kg zeytinde 1 kğ yağ verimi alındı.

 Düziçi’nde 2.3  kg zeytinde 1 kğ yağ verimi alındı.
Son yıllarda zeytincilikte umut vadeden Osmaniye’nin Düziçi  ilçesinde 2013 yılının ilk zeytinyağı üretimi başladı.
Köylüler tarafından zeytin Bahçelerinden toplanan zeytinler ilçedeki zeytinyağı fabrikalarına işlenmek üzere getiriyorlar.
Zeytinciliğin Düziçi’nin temel geçim kaynaklarından biri hatta birincisi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirten Ziraat Mühendisi Yunus Köksal, 10 yıl önce ilçede devlet tarafından çiftçilere dağıtılan zeytin fidanlarıyla başlayan zeytin yetiştiriciliğinin özellikle son yıllarda yeni zeytinliklerin tesisi ile birlikte zeytincilik sektörü için önemli bir potansiyel haline geldiğini söyledi.
               Köksal: “ Mevcut durumda bölgemiz Türkiye deki Zeytinlik alanlarının % 10 una sahip. Bu oran ilerleyen birkaç yıl içerisinde genç ağaçlarında tam verim düzeyine geçmesi ile birlikte artacaktır.
İlçemizde üretilen zeytinler sofralık ve yağlık çeşitlerdir. Sofralık olarak sulu ve bakımlı bahçelerden iyi kalitede salamuralık üretilmektedir. Yağlık üretimde ise yağlık çeşidinin yağ verimi, ortalamanın üzerinde olup bazı üreticiler 2.3  kg zeytinde 1 kğ yağ verimi almaktadır. Bu oran Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamdır ve Türkiye’de sadece bir iki yerde bu rakamlara ulaşılmaktadır.  Ayrıca yağ kalitesi olarak asit oranları ortalama % 1 ve üzeridir. İlçemiz zeytinlerinden tesisimizde çıkan yağın asit oranı % 0.6  ve üzeridir. Bu oran yağ kalitesi açısından oldukça önemlidir.
Bölgemizdeki potansiyelden gereği gibi yararlanmak için sektörün tanınması, objektif olarak irdelenmesi ve sorunların tespit edilerek doğru politikalar ile çözümlenmesi gerekmektedir.

                    Bizde Köksal Tarım olarak ilçemizde  zeytincilik sektörüne katkıda bulunmak amacı ile  zeytin yağı üretim tesisi kurduk. Kurmuş olduğumuz tesis Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığın dan % 50 hibe desteklidir. İki fazlı çalışan makinemiz günlük 80 ton kapasitelidir. En son teknolojiyle donanımlı olup işletmeye gelen zeytini bekletmeden yağ üretimi yapılmaktadır. Dalından hasat edildiği gün makine da işlenen zeytinin yağ verimi ve yağ kalitesi de yüksek çıkmaktadır. Köksal tarım olarak bu sene yağ üretimi yapıyoruz, gelecek yıl şişeleme ünitemizi de kurarak yağı ve zeytini en güzel şekilde işleyerek iç ve dış pazarda Düziçi yağını ve zeytinini marka haline getireceğiz. “ dedi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder