9 Ekim 2013 Çarşamba

Bir Haftalık Meslek, Bıçak Bileyiciliği

Düziçi'nde   bıçak bileyicileri, Kurban Bayramı’na bir hafta kala köşe başlarında tezgahlarını kurdular.
İlçede sıcak demir işi yapan iş yerlerinin zamanla kapanmasından sonra bayram öncesi bıçaklarını ve et keserlerini bilemek isteyen insanların ihtiyaçlarını karşılamak için bayram öncesi piyasaya çıkan bıçak bileyicileri dünyanın   en kısa süreli mesleklerinden birini yapıyorlar.
Bir çoğu başka bir meslek dallarında çalışan bu insanlar bayrama bir hafta kala başlayıp, arife günü akşamına kadar çalışıyorlar.  Daha sonra kendiişlerine geri dönen bıçak bileyicileri dünyanın en kısa mesleklerinden birini icra ediyorlar.
Gençliğinde demirci çıraklığı yapan Şükrü Köşker, uzun yıllar barajda güvenlik görevlisi olarak çalışmış. Emekliliği beklediği şu günlerde bıçak bileyiciliği yaparak hem boş zamanlarını değerlendirdiğini hem de ihtiyaca cevap verdiklerini söylüyor.
Günde yüz civarı 50 ila 100 civarı bıçak bilediklerin söyleyen Köşker, arife günü yoğunluğun 3-4 katına çıkacağını söylüyor.

İçlerinde şehirde esnaflık yapanlardan, çobana, kaynakçılara kadar birçok farklı meslek dalından insan bayram öncesi bıçak bileyiciliği yaparak bayramın masraf yükünü hafifletmeye çalışıyor.  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder